Editing in progress/ Klippning pågår

Now we’re finally in post production and will continue editing during 2019. New is that the film was split up in two parts. The first part is named ”Life within Planetary Boundaries, Down to Earth” and is based on an interview with swedish author David Jonstad and professor Johanna Björklund, Örebro University. Running time: 50 min. Planned premiere, summer 2019. The second part is named ”Life within Planetary Boundaries, Agroforestry”. Runningtime: 50 min.  Planned premiere, autumn 2019. The  interview recordings were done with support from the swedish Arts Grants Committee. Now in post production, this is a 0-budget project, which means that the work runs steadily but slowly.

Sedan hösten är vi äntligen i klippfas och kommer så förbli  under 2019.  Nytt är att filmen splittat upp på två delar.1. LEVA INOM PLANETGRÄNSERNA DEL 1. ETT JORDAT LIV. baserad på en intervju med svenska författaren David Jonstad och forskaren Johanna Björklund, 50 min. Planerad premiär sommaren 2019. 2. LEVA INOM PLANETGRÄNSERNA DEL 2. AGROFORESTRY, 50 min.  Planerad premiär senhösten 2019.

Nu i postproduktion är detta ett 0-budgetprojekt, vilket innebär att arbetet löper på stadigt men långsamt. Önskvärt vore såklart om vi hade möjlighet att göra en del till, om ekonomi inom planetgränserna och de hälsovinster ett sådant paradigm skulle innebära.

Bilderna nedan: Det är något förunderligt med att liksom stanna upp och betrakta vår värld lite från ovan, se hur vi rör oss där nere i våra invanda spår. Påminnas om hur vidsträckt landskapet är på vår landsbygd, och hur vi tränger i hop oss i städerna. Och hur oproportionerligt mycket yta vi överlåter till bilism, och lite vi bevarar till odling här…Vissa saker som dryftas i filmen är lite knepiga att illustrera med bild. Hur visar man den kollaps som vår civilisation på flera plan befinner sig i början av? Som har börjat olika och som sker i olika takt beroende på vart man blickar i världen just nu.  Med klipp från (de i Sverige dåligt bevakade) gigantiska manifestationerna mot nedskärningar och åtstramningar för att möta en krympande ekonomi runt om i Europa?  Med bilder från positiva initiativ som kommit i kölvattnet av en kombination av att hantera en ekonomisk kris och av ett miljöengagemang , som kooperativt ägda lantbruk i Grekland? Med CSA medlemmar i storstäderna i Italien och Spanien som delar ansvaret för sin försörjning med sin lokala matproducent? Eller kanske med bilder av upprörda svenskar när bostadsbubblan brister, den dag räntan inte längre går att hålla kvar på onaturligt låg nivå? Eller gör man bäst i att låta publiken vila blicken på något kontemplativt?

Det är ett stort steg, att gå från animerad film till dokumentär. Det förra är en skrivbordsprodukt, där jag i stort sett kan toppstyra varje millimeter. Det senare är en dynamisk process som jag ofta inte råder över. Intervjupersoner svarar annorlunda än jag tänkt mig, (jag kan ju inte lägga ord i deras mun även om jag försöker, hehe) miljöer ser inte alltid ut som jag föreställt mig, vädret bjuder på överraskningar, medverkande har önskemål jag inte räknat med. En vill göra si eller så, en vill göra som han brukar och bara behålla kallingarna på…! Tack för det Marcus, fantastiska bilder av modig honungsskörd.

3 kommentarer Lägg till

 1. Calaicia skriver:

  Spännande! Som jag nämnde i somras när vi lunchade i Bagarmossen är vi i Omställning Nyköping mycket nyfikna på filmen. Om det finns någon möjlighet att ha en beta färdig har vi bokat Folkhögskolan för filmvisning den 7 mars. Det kan dock även finnas chans att visa film på det nya Länsmuseum som invigs den 24 november i Nyköping då vi i Omställning Nyköping fått till en programserie på temat hållbar utveckling. Hör av dig när du har en visningsklar film!
  Hälsningar
  Jan Bergman

  Gilla

  1. Maja Lindström skriver:

   Hej Jan! Kul! mars -19 är nog mest realistiskt, det tar tid att klippa 🙂 Jag hör av mig//M

   Gillad av 1 person

   1. Calaicia skriver:

    Hej Maja, hur ser det ut till hösten? Är filmen klar att visa? Undrar nyfiken Nyköpingsbo.
    Hälsningar Janne

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s