En stor pionjär inom Agroforestry har gått ur tiden, men kunskapen kommer bli bestående

Professor Martin Wolfe, en av de ledande inom den brittiska forskningen och utvecklingen av agroforestrysystem har gått bort. Det är svårt att ta in att denna varma, generösa och skarpsinniga, till växten lilla man, som tog emot oss för ett drygt halvår sedan under en oförglömlig dag på Wakelyns Organic Research Farm i Suffolk, inte längre finns. Han var förvisso till åren (81 år), men mitt i sin livs gärning.  Ett pågående projekt som uppslukade honom var att skapa hubbar av korta produktionskedjor från jord till bord, utifrån sina egna erfarenheter genom det framgångsrika samarbetet med bl.a. företagen Hodmedod (Hodmedod is a small but growing independent business providing quality food from British farms that’s more sustainably produced), flerfaldigt belönade bageriet Small Food Bakery, och OF & G Organic. Foto:  Lars Nordén.

Genom sina många EU-finansierade forskningsprojekt på gården och omfattande samarbeten visade Martin på den enorma nytta som träd och buskar ger, integrerade i ett odlingssystem och att biologisk mångfald och diversitet hos grödor, är den mest resilienta vägen för vår matproduktion att gå.  I synnerhet inför behovet av att dramatiskt minska dieseln i jordbruket och att kunna hantera ett allt mer instabilt klimat. På gården finns bl.a. en imponerande mångfald av olika hasselarter och en genetisk mångfald av äppel-, plommon- och körsbärssorter.  2018 emottog M. Wolfe ”Lifetime Achievement Award” vid den 1: a internationella konferensen för hälsosam mat, som hölls vid Bolognas universitet i Italien, för ”sitt bidrag till utvecklingen av växtförädling, mångfald, miljö och hållbar matproduktion”.

Lättläst om agroforestry hos Wakelyns och i England finns t.ex. här.Ovan: en designkarta över Wakelyns. Bilderna är lånade från hemsidorna som länkas till ovan.

OF & G organic skriver såhär om Martin: We are deeply saddened to hear of the death of Professor Martin Wolfe. OF&G have worked alongside Martin for many years and his work in agro-ecological innovation has been groundbreaking and inspirational. His vision, design and implementation of agroforestry at his Wakelyns farm in Suffolk with arable alley cropping was nothing short of revolutionary and the WakelynsPopulation wheat variety that he so painstakingly developed has succeeded in reframing cereal variety development. For too long zero and low input farming systems have struggled with current main stream wheat varieties and so the development and marketing of the Wakelyns Population with its many on-farm benefits alongside its acceptance now amongst millers and bakers for its ability to make a really good loaf of bread has opened up new opportunities for farmers and breeders. We hope that part of Martin’s legacy is to build on his vision and commitment and continue the development of similar initiatives. Our thoughts are with Martin’s family and friends and we are honoured to have had the opportunity to work with this wonderfully warm and generous man.

Under vårt möte med Martin hann vi med att spela in en väldigt intressant sittande ”radio” intervju i form av tre sekvenser om hans bakgrund, studier, karriär med fram- och motgångar och pågående projekt. Lyssna till dem här!

På söndag begravs en banbrytare med en enastående livsgärning på sin gård. Jag är övertygad om att fåglarna kommer sjunga extra vackert, bara för honom, den morgonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s