PREMIÄR: Leva inom planetgränserna del 1, Ett jordat liv (50 min, 2019)

Så, äntligen, är Del 1. av filmen ”Leva inom planetgränserna” klar. Filmen bygger på intervjuer med David Jonstad,  journalist och författare till böckerna ”Jordad, enklare liv i kollapsens skugga”, ”Kollaps, livet vid civilisationens slut” och ”Vår beskärda del, en lösning på klimatkrisen”och Johanna Björklund, forskningsledaremed inriktning på framtida matproduktion och matvanor vid Örebro universitet.

David guidar oss förbi Ekomodernismens utopi om att vi med ny teknik och mera skulder skulle kunna leva vidare som idag och ”klimatsmarta” strävanden som inte accepterar att jordens resurser är begränsade och att allt vi ser omkring oss, så även ”klimatneutrala” energikällor och ”koldioxidneutrala” alternativ, i botten (i produktion, underhåll osv) bygger på att vi har billig, lättillgänglig fossil energi. Tittaren presenteras begrepp som ”att demokratisera överlevnaden”, ”Agrihoods” och ”Agroforestry”. Hur ser ett jordbruk som är ”ekolgiskt på riktigt” ut och varför behöver vi sträva dit? Filmen ger vidare en rad förslag på hur vi kan komma närmre ett liv inom planetgränserna och samtidigt bli bättre rustade inför en trolig systemkollaps. Kort klipp nedan ur filmen, som är 50 minuter lång.

Oljeepokens slut tycks bli en brysk påminnelse om att det inte är vi människor som sätter gränserna. Naturen är på god väg att göra det åt oss, utan att vi har märkt det, upptagna som vi har varit med att komma överens om hur långt vi kunde sträcka oss för klimatets skull. Tillgången på den lättillgängliga fossila energi krymper, som den ändliga resurs den är. De tillgångar som finns kvar i marken ligger inte, i det vi kallar framtiden, inom räckhåll, i synnerhet inte för små europeiska länder som oss.  Att ta in att vi har en tid framför oss av krympande ekonomi, krympande energi, mindre långväga transporter och så vidare, tar tid.  Hur kan vi anpassa oss? Vad finns det för gott i utvecklingen?

Makten och normen utgår från staden och dess innevånare. Den här filmen riktar sig till oss stadsbor. (Jag är en av dem) Till oss som älskar staden så mycket att vi kanske drömmer om att bli månskensbönder på taken. Medans  vår landsbygd, i bästa fall, men framförallt länder långt borta, håller oss försörjda, med precis allt! 

David är inte ensam i sin problemformulering och sina lösningsförslag. Många författare, tankesmedjor o.s.v. världen har kommit fram till i stort sett samma sak. På KTH i Stockholm har ett stort forskningsprojekt nyligen avslutats kring olika scenarier för hur vi kan hålla oss inom planetgränserna genom att tänka bort tillväxt som samhällsmål. Lokalsamhällets återkomst är en genomförbar väg framåt, enligt deras forskning. I Frankrike umärker sig just nu nätverket ”Transition 2030” som förenar tio tusentals människor, från ministrar till kändisar, till vanligt folk på gatan. En av nätverkets talespersoner, Pablo Servigne forskare inom agronomi och biologi, författare och talare, har med de bästsäljande böckerna ”Comment tout peut s’effondrer – Petit manuel de collapsologie à l’usage des générations présentes”, uppföljaren ”Resilience Interiour ”och ”Nourrir l’Europe en temps de Crise”, fått stor och bred spridnig i Frankrike. 2013 talade han i Europaparlamentet. Våren 2019 kandiderar ”Gula västarna” till EU-valet: ”Vi vill inte längre underkasta oss beslut på europeisk nivå eller diktat från finansmoguler och teknokrater som glömt bort det viktigast: människan, solidariteten och planeten”.  Runt om i Europa finns Nedväxtrörelsen som vill gå lågenergisamhället till mötes genom en återlokalisering som bland annat innebär att ta hem produktionen för att skapa jobb och välfärd inom landets gränser, ett viktigt steg mot att kunna hålla sig inom planetgränserna.

Att göra den här filmen har tagit oss ut ur staden, till gårdar och platser som  ruvar på goda förutsättningar att ta oss vidare. Del 2. ”Leva inom planetgränserna – Agroforestry” handlar om  hur vår matproduktion kan gå från att vara bland det mest destruktiva för planeten till det mest regenerativa. Vi är alla kallade att på ett eller annat sätt vända utvecklingen!

Följ och dela filmerna på facebook.

Sagt om: ”Allt i den här filmen är bra!!! Den är så rätt i tiden som det överhuvudtaget går att vara, det är så otroligt skönt att få höra ett fåtal personer prata länge och oavbrutet om samma ämne, och ett så viktigt ämne, men utan att det blir tråkigt och även om den väcker oro så klart, så lyckas den med att förmedla att det finns alternativ och att de alternativen är attraktiva. Snygga drönarbilder och superhärliga landetbilder som alla ser lustfyllda ut. Jag som riktig stadsråtta börjar fantisera om ett liv bland getter och bondbönor och undra hur kreativiteten skulle påverkas av att fler av oss bodde på landsbygden. Skulle konsten se annorlunda ut då? Skitsnygg och bra film som alla borde se.”

Den här filmen är en gåva från oss som gjort och medverkat till dig. Varmt välkommen att dela den vidare! Regi, produktion: Maja Lindström, Drönarfoto: Lars Nordén. Intervjufoto: Jonas Embring. Miljöbilder: J. Embring, M. Lindström, Per-Henrik Mäenpää. Klipp, ljudläggning: M. Lindström och L. Nordén. Musik: Jessica Pehrson, Claes Nygren, Jenny Säflund m.fl.

Ps. Filmens Del 2. heter ”Agroforestry” och bygger på intervjuer med Philipp Weiss, Martin Crawford, Martin Wolfe och Johanna Björklund, och finns på vimeo och youtube .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s