Demokratisera överlevnaden

För tre år sedan insjuknade min sambo i vanlig säsongsinfluensa som blev en lunginflammation som blev en livshotande septisk chock på bara 4 dygn. Sjukdomsförloppet var väldigt likt det som med COVID-19 nu drabbar människor runt om i världen. Andningsnöd, dålig syresättning, organsvikt. Ett specialistteam från ECMO-avdelning på Nya Karolinska anlände till Södersjukhuset några timmar senare och opererade på plats ihop honom med en hjärt- och lungmaskin som pumpade hans blod ut ur kroppen, genom en tjock slang fastsydd på halspulsådern ut i ett membran som syresatte och renade och så tillbaka in i ljumsken. Fraktad till och placerad i hjärtat av Nya Karolinska sjukhuset höll sedan en imponerande maskinpark, bevakad av en läkare, en sjuksköterska och en kirurg dygnet runt, honom bokstaligen vid liv. Medicintrack från golv till tak försedde honom med blodtransfusioner, intravenösa mediciner och sondmat. På halsen opererades en respirator in som han lärde sig att prata igenom med en robbotlik röst. Där låg han fastnaglad i 11 dygn – och överlevde.

Situationen i sig, men också vetskapen om att komplex intensivvård troligtvis inte kommer vara människor förunnat Post Peak Oil, inte ens i vår för närvarande rika del av världen,  fick oss (familjen) att göra en radikal kost- och livsstilsförändring åren efteråt.

TID ATT HÅLLA HAND OCH TA FARVÄL AV EN MULTISJUK ÅLDRING – TILLVÄXTEN

Medan min sambo befann sig i ett hallucinatoriskt tillstånd fick vi anhöriga lära oss följande: man kan hålla en person vid liv i ett livshotande kritiskt skede med hjälp av respirator och all tillgänglig medicin på en intensivvårdsavdelning, men läkandet måste kroppen stå för själv. Läker man inte, måste apparaterna efter en tid stängas av. Det går inte att leva ”uppkopplad”,

eftersom riskerna är för stora, varje dag med konstgjort stöd räknas, ju fler dagar desto fler komplikationer, (går något fel i en ECMO-maskin dör patienten på 30 sekunder) man måste helt enkelt tillfriskna så fort som bara går. Faktum är att riskerna är så stora att man inte placerar en person här med underliggande sjukdomar. Likaså kan ett dödsjukt ekonomiskt system bara hållas vid liv på konstgjord väg, under en begränsad tid. Den tidsfristen är redan över. Patienten har redan legat i respirator i åratal, alla reserver är slut. Bilden: ur filmen They Live. (1988)

Enda chansen till överlevnad är nu ändrad riktning och ändrat mål – ett helt annat sätt att leva. Det är inte lätt, varken för en individ eller ett samhälle, och tydligen verkligen inte för våra politiker att erkänna sjukdomsbilden.

När någon ligger dödssjuk mobiliserar vi individuellt och kollektivt, som nu, med all vår kraft för att rädda liv. Det är liksom en självklarhet, som vi räknar med, oavsett vad. Att vi inte ska lämna någon att dö. Problemet med pandemin är att den ser ut att utgöra sista knuffen över kanten för ett multisjukt ekonomiskt system som inte klarar minsta påfrestning. Det livgivande blodet i samhällskroppen har varit fossil energi som pumpats runt med hjälp av billiga lån. Det var livsförutsättningen. Nu befinner vi oss obönhörligen i slutet av tillväxten och i slutet av Oljeepoken. Vi måste börja tänka och göra radikalt annorlunda för att kunna syresätta oss som förut. Att ”demokratisera överlevnaden” – anpassa oss till våra nya levnadsvillkor, borde stå högst på samhällsagendan. I bästa fall ger pandmin större insikt i vår sårbarhet och leder till beslut om bredskapslager, bättre resiliens i matproduktionen, i ekonomin och så vidare.

Vad vill vi behålla? Flygplatser eller grundläggande vård och omsorg om varandra?

Jag lider med alla de familjer som nu mister nära och kära. Och jag delar deras kärlek till all fantastisk sjukvårdspersonal: vi kommer aldrig glömma värmen och medmänskligheten från människorna bakom de blanka fasaderna på Nya Karolinska: en byggnad (”världens modernaste sjukhus”), som liksom känns som en sinnebild för hur fel vi kan prioritera när vi saknar kollektiv sjukdomsinsikt: det var ju inte många månder sedan de varslade 600 tjänster, samtidigt som bygget lär ha kostat 47 miljarder. Så fatalt felpriorieterat på väg rakt in i en systemkollaps! Vidare ser vi redan hur de som ”sitter säkert” blir permitterade och får full lön, trots att de går hemma stor del av arbetstiden. Medan en växande skara sjuka som trots sjukskrivning av läkare inte får ut någon sjukersättning. Antalet godkända ansökningar om sjukersättning var hälften så många 2019 jämfört med 2015. 

Nu utlovas pengar för att ”rädda samhällsbärande funktioner”, men att de landar på rätt ställe – där de verkligen kommer verka för att hålla samhällskroppen långsiktigt frisk är inte troligt. Det mesta kommer gå via våra banker och delas ut som skulder, för att hålla liv i en riktigt skröplig ålding – tillväxten. En multisjuk parasit, som inte tål att sakta in utan att falla omkull och som lever på våra barns framtid. Han kan tyvärr bara växa, – eller dö. Ett exempel på hur vi håller tillväxten vid liv är de fortsatt skyhöga bostadspriserna: medan arbetslösheten gick upp på rekordnivåer världen över 2020 fick bankerna lättnader i att trolla fram pengar genom skuldsättning och de rikaste blev rejält mycket rikare, på bekostnad av den stora massan, som snabbt vande sig av med flygresor, nöjen och en fungerande sjukvård och välfärd. Med den inbromsning i den reella ekonomin som sker under 2020 finns ärligt talat ingen chans att tillväxten överlever. Därför är vår mentala och praktiska beredskap att klara oss utan mycket av vad vi idag förväntar oss av samhället helt avgörande. Likaså vår tilltro och våra kunskaper om att ekonomisk nerväxt inte är slutet, inte är ett misslyckande, utan en möjlighet. Kanske kommer många tro att utan parasiten dör vi också. Eftersom ingen auktoritet kommer kliva fram och be oss välkomna andra ekonomska system som förhåller sig inom planetgränserna. Förslagsvis en myriad av lokalanpassade sätt att byta varor och tjänster lokalt, utan skuldsättning.

Ps David Jonstad talar om vidden av att demokratisera överlevnaden i ”Leva inom planetgränserna del 1, Ett jordat liv”, som finns på Youtube.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s