Rydeholms fascinerande skogsträdgård

Tillägg: Färdig film!

Utsikt från köksfönster på övervåningen, Rydeholms gård, Anderslöv


I juli 2021 tillbringade jag och familjen nästan fyra veckor på Rydeholms gård med sin otroligt fascinerande skogsträdgård, som tornar upp sig som en frodig ö av grönska och djurliv, i ett hav av monokulturer, några minuter utanför samhället Anderslöv i södraste Skåne. Tack Anders och Fanny för er gästfrihet! Gården, med sin allteftersom expanderande skogsträdgård, utgår från en kärna i form av en vildvuxen, djungellik park, som en skattkammare som döljer äkta kastanjeträd, pekannötträd, brödtallar, ginkgo (vars blad vi åt färska till frukosten) redwoodträd, araucaria – som nästan ser ut som en kaktus och vars kottar är fulla med en slags pinjenötter när de är fullvuxna. Denna kärna omges av några hektar ängsmark med mandel, valnöt, hassel, mera brödtallar, körsbär, hallon, fikon, örter och ängsblommor. Här följer en radda stillbilder ur det filmmaterial som jag samlade på mig från magiskt vackra morgnar och skymningar på gården. Det ska bli otroligt kul att redigera, materialet består av mycket miljöbilder och flera intervjuer med kloka Anders Lindén, sjätte generationen på gården. Men just nu får materialet ligga i träda, några månader, eftersom annat står på tur att filmas.

Bilderna: Anders Lindén vid en äkta kastanj, ginkgoblad, gäss som patrullerar gården, hallon, hassel, insektsbo i kantzon, jordtest på kompakt åker, jordtest på åker – man får ta i för att få ner spaden! Jordtest inne i skogsträdgården, kantzon mellan skogsträdgården och åker, klibbal som utgör ett viktigt ”amträd” för att förbättra och skynda på processen till skogsförutsättningar istället för gräsmark, mandelträd, planta i kantzon (minns inte vad) stammen till ett redwoodträd, närbild redwoodträd, araucaria på en väl skyddad men ljus plats, brännässlor – skogsträdgårdens bästa vän! En av flera dammar, höns, skogsträdgården vid 5-tiden på morgonen, växtlighet vid dammen, äkta kastanjeblad, ett levande ekosystem har många medhjälpare, en tidig morgon med utsikt från fönster och från gården, vallört, mer äkta kastanj.

2 kommentarer Lägg till din

 1. Anna Nordén skriver:

  Fantastiskt! Spännande och härligt liv, Maja!

  Gillad av 1 person

  1. Maja Lindström skriver:

   Tack Anna! 🙂 väldigt inspirerande plats är det. Kram till er!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s