Om mig / About me

My name is Maja Lindström Kling, I’m an independent filmmaker. I was born in Stockholm 1972 and studied painting, crafts and grafic design. I live with my family in the countryside in Baskemölla, south of Sweden.

In 2015 I came in contact with the concept of Agroforestry and its extreme benefits for improving the resilience in food systems. Since 2017 I work with interview based films to learn more on the subject. Since 2021 I’m also a board member of Agroforestry Sweden. I only invest my time making films about people I feel great respect for, people I think have ideas that are central for the personal and collective paradigm shift we need to face, towards a way of living within our planetary boundaries.

I love to learn through filmmaking. Personally I prefer the kind of storytelling that tells something difficult, or maybe painful in a simple and beautiful way, without scaring anyone away. Like a hug to people feeling unprotected or scared – in front of personal trauma, as in my animated film A Night Story, or in front of today’s many crisis, as in my film Life within Planetary boundaries – Down to Earth. I came in contact with the concept of Peak Oil in 2007 and made the awarded animated film 00-Baby Boom Child on the subject in 2014. (I worked as a director of animated films 2003-2014).

Baskemölla.

Jag heter Maja Lindström Kling och är en frilansande oberoende filmare. Jag är född 1972 och uppväxt i Stockholm, har studerat måleri vid L’Accademia di Belle Arti, Venedig, olika hantverk vid Nyckelvikskolan grafisk form & reklam vid Beckmans Designhögskola och museologi & scenografi vid L’UIA, Venedig. Nu bor jag på landsbygden i Skåne, under 2022 i Baskemölla.

2015 hörde jag för första gången talas om agroforestry och sedan 2017 arbetar jag intervjubaserat för att lära mig mer i ämnet. Sedan 2021 är jag styrelseledarmot i Agroforestry Sverige. Jag söker bara upp personeratt intervjua som jag har stor respekt för och vars arbete jag tror är av betydelse för paradigmshiftet, när vi lär oss leva inom planetgränserna.

2003-2014 arbetade jag med manus och regi för animerad film, se hemsidans filmbibliotek. Ett arbete som å ena sidan belönades med många filmpris och utmärkelser, däribland en Guldbagge och Stora Novellfilmspriset. Å andra sidan blev det faktiska priset av dessa år att min livspartner och arbetskollega blev utbränd och svårt sjuk. Under dessa år förändrades (kommersialiserades) den svenska filmbranchen radikalt, och jag kände allt mer att jag inte ville vara en del av de förutsättningar och det narrativ som svenska filmare måste anpassa sig till, för att hålla sig kvar. Sedan 2014 säljer jag inte in mina filmer, varken till TV eller filmfestivaler. (Dyker de ändå upp på en festival/visning så beror det på att någon annan har tagit initiativ till det). Det kostar mig onödig tid och pengar som jag inte har. Istället läggs de upp på Youtube eller/och andra ställen.

PROJEKT/UPPDRAG
2021/22
samarbetar med Agroforestry Sverige, med stöd från Jordbruksverket. Vi planerar för en agroforestrykonferens i Alnarp, Skåne hösten 2022. Över årsskifter 21/22 jobbar jag med en ny hemsida för Agroforestry Sverige. Under 2022/23 kommer vi producera tre kortfilmer tillsammans, även de med stöd från Jordbruksverket.

2021 Två nya samarbeten: som styrelseledarmot i Agroforestry Sverige och som ”societal partner” i projektet Environmental Communication Research Programme; Work Package 5 – Media and Arts. Det senare är ett fyraårigt projekt med stöd från MISTRA där ett antal institutioner som Moderna Museet, Färgfabriken, en rad forskare, klimatorganisationer och konstnärer är inbjudna till gränsöverkridande samarbeten kring miljökommunikation, med målet att stödja och främja hållbarhetsförändringar.

2019/2020 Uppdrag att med en kortfilm dokumentera det EU-finansierade projekt Farm Life i Holland: ”Farm Life project contributes to a climate-resilient Europe by developing and demonstrating innovative adaptation technologies and approaches for the transition of conventional agriculture towards climate resilient agroforestry.” P.g.a. samhällsnedstängningen har projektet lagts på is. Under denna tid formulerade jag och en kollega en omfattande projektansökan för en intervjubaserad filmserie om Agroforestryexempel i Europa. Vi fick väldigt bra gensvar från EURAF och kontaktpersoner i flera länder, men finansiering saknas och projektet har lagts på is. Under denna tid skrev jag också tillsammans med Dante Hellström och Erik Kropf en ansökan till Allmänna Arvsfonden för att få ekonomiskt stöd att genomföra en skolköksträdgård på Martinskolan, Söders waldorfskola, med stort fokus på skogsträdgårdsodling. Skolköksträdgården och närområdet skulle fungera som ett uteklassrum kopplat till flera skolämnen och skulle förse skolbespisningen med råvaror. Ansökan fick avslag p.g.a. den inte ansågs innovativ. Glädjande nog har Erik och Dante trots detta kommit en bra bit på väg med att bygga upp en skogsträdgård på Martinskolans skolgård. Under denna tid var jag gästlärare vid några tillfällen, och flyttade med familj från Stockholm till Österlen.

2019 Texter för projektet ”Hållbart?” i samarbete med arkitektkontoret A.R.T. Stockholm och Radicalsloyd, inklusive samtal med under ett antal träffar. Projektet tvingades tyvärr läggas ner. Texterna lades upp på ARCDES blogg ”Hållbar Stad”.

2017-2020 producerade jag dokumentärfilmen ”Leva inom Planetgränserna” i 2 delar. Mitt första egna dokumentära filmprojekt, som jag också producerade.

2017-2018 6 kortfilmer för Svensk Industridesign/Ecodesign Cicle och deras Internationella Hållbarhetsguide.

2014-2016 Deltid engagerad (text & bild)  i det lokala projektet HOPP! Hökarängens Omställning & Permakulturprojekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s