Terra Madre Nordic in Stockholm!

is screening ”The Forest Garden at Rydeholm” – Visar ”Skogsträdgården på Rydeholm”

”Slow Food” was created in Italy 1986, after a demonstration on the intended site of a McDonald’s at the Spanish Steps in Rome. (I remember hearing of it, I was 13 years old at the time and used to spend the holidays with my family in France and Italy). 2004 The first edition of Terra Madre – the world meeting of food communities, since then held continuously, with the ”Salone del Gusto” in Turino, Italy, attracting about 5,000 delegates from 130 countries.

Small-scale family farming can make a significant contribution to fighting hunger and poverty, guaranteeing food security for the entire planet and preserving its resources, according to the UN.

Terra Madre

Terra Madre was born to give voice and visibility to farmers, fishermen, breeders, processors, small producers. To increase awareness among producers themselves and the public on how precious their work is. To improve the conditions for manufacturers. To create a worldwide network with information sharing tools to show the world that another food production system is possible.

Now it is time for the first Terra Madre Nordic in Sweden, 1–3 september 2022 in Stockholm, arranged by Slow Food in the Nordic Countries and Eldrimner. I’m happy to screen my film there and that more and more people are interested in agroforestry as a reliable food production systems! Another film to be screened is The Bountiful Land – a story of the gathering and preparing of local food in Iceland over generations: Foodmaking in Iceland was charachterized by scarcity; there was no salt, no firewood, no cereals. Nevertheless, the inhabitants showed ingenuity in making food out of their livestock and what nature provided.

Without biodiversity we can’t talk about sustainable agriculture, food sovereignty or access to good, clean and fair food for everyone

/Slowfood foundation for biodiversity
Terra Madre Orchestra, Salone del Gusto 2018

1986 Föddes den italienska slowfoodrörelsen i samband med en manifestation vid Spanska Trappan i Rom där en Macdonnaldsrestaurang hade för avsikt att öppna upp. (Jag minns hur det talades om det när jag var i 13-årsåldern och min familj tillbringade somrarna i Frankrike och Italien). 2004 hölls den första årliga ”Smaksalongen” i Turin, italien som drog 5,000 delegat från 130 länder.

Småskaliga familjejordbruk kan enligt FN ge ett betydande bidrag till att bekämpa hunger och fattigdom, garantera matsäkerhet för hela planeten och bevara dess resurser.

Terra Madre

Avsikten med Terra Madre (som alltså äger rum i olika länder för varje år) är att ge röst och synlighet åt bönder, fiskare, uppfödare, bearbetare, små producenter. Att öka medvetenheten hos producenterna själva och informera den allmänna opinionen om hur värdefullt deras arbete är. Att utrusta tillverkarna med bättre förutsättningar. Att skapa ett världsomspännande nätverk och informationsdelning, för att visa att ett annat matproduktionssystem än dagens är möjligt.

Nu är det dags för Terra Madre Nordic & Nordic Artisan Food Awards! 1–3 september 2022 i Stockholm, Stora Skuggan. Skoj att få visa filmen i ett så spännande sammanhang och glädjande att allt fler är intresserade av agroforestry som pålitligt livsmedelsproduktionssystem! En annan film som ska visas är The Bountiful Land – en isländs berättelse om samlande och beredning av lokal mat på Island under generationer: Matproduktion på Island kännetecknades av brist; det fanns inget salt, ingen ved, inga spannmål. Ändå visade invånarna påhittighet i att göra mathantverk av boskap och vad naturen gav.

Utan biologisk mångfald kan vi inte prata om hållbart jordbruk, livsmedelssuveränitet eller få tillgång till bra, ren och rättvis mat för alla

/Slowfood foundation for biodiversity

Program
https://www.facebook.com/terramadrenordic/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s