Filmtime – Filmpremiär! Establishment of Silvopastoral Agroforestry at Kyrkbygård in Halland, Sweden / Etablering av Silvopastoral Agroforestry på Kyrkbygård i Halland

(svenska nedan)

Jesper Sandström is one of Sweden’s agroforestry pioneers. For the past several years, he has been establishing meandering alleys of fruit and nut-trees on his land in order to improve the water management, biologic diversity and production on his farm.

The trees decrease evaporation both by forming a windbreak and providing shade, and are planted in rows placed on countour, which slows the movement of water through the farm land. Between the three rows, cows and hens are grazing according to a planned rotation. In time, when the trees are well established, the grazing animals will also be let in under the trees and get protection.

This creates a more vital ecosystem with increased photosynthesis as well as a diversity of products: meat, eggs, juice, cider, fruit, nuts and sweet chestnuts, in a more productive and resilient landscape.

The film is produced 2022 by me (paradigmshiftfilm.com) for Agroforestry Sweden with economic support from the project grant ”Potential and developmental needs for competetive agricultural systems with agroforestry – an inventory of knowledge with focus on fruit, berries and vegetables,” from Swedish Board of Agriculture 2021.

Jesper Sandström är en av våra mest spännande svenska agroforestrypionjärer. Tack vare ett samarbete med Agroforestry Sverige har jag fått göra en film om hans system på Kyrkbygård i Slättåkra, Halland, och nu är filmen klar!

Jesper har under de senaste åren planterat in slingrande alléer av frukt- och nötträd på sin åkermark för att förbättra markernas vattenhushållning, biologiska mångfald och produktion.

Träden bromsar vinden och ger skugga så att avdunstningen minskar. Några av dessa trädrader är vidare placerade längs åkrarnas höjdkurvor för att förlänga vattnets transport nedåt i landskapet. Mellan trädraderna betar kor och höns i ett kontrollerat rotationsbete. När träderna är väletablerade kommer djuren även kunna gå under dem och på så vis få skydd.

Utöver ett vitalare ekosystem med ökad fotosyntes så kommer gården tackvare träden att producera fler produkter, som äppelmust, cider, frukt, nötter och äkta kastanjer (utöver kött, ägg och grönsaker). Träden kommer helt enkelt att bidra till ökad matsäkerhet, och ett mer produktivt och motståndskraftigt landskap.

Tack Jesper för att vi fick intervjua dig, tack Elsa för det fina samarbetet och tack gamla och nya kollegor på Agroforestry Sverige!

Filmen är producerad med hjälp av Jordbruksverkets projektstöd ”Potential & utvecklingsbehov för konkurrenskraftiga odlingssystem med agroforestry – en kunskapsinventering för att öka konkurrenskraften inom frukt-, bär- och fleråriga grönsaker” 2021.

Sprid den gärna vidare!

2 kommentarer Lägg till din

 1. Jan Inge Vernersson skriver:

  Hejsan,

  Inspirerande och intressant film du gjort. Härligt att se en möjlig väg framåt och engagerade människor.
  Har satt alla dina filmer på youtube tror jag, personligen tyckte jag mest om Skogsträdgården på Rydeholm, kanske för att jag pysslar lite med skogsträdgård själv!

  Tack och hälsningar för härliga inspirerande filmer.

  Jan Inge Vernersson

  Gilla

  1. Tack Jan Inge för att du skriver, jättekul att du gillar! 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s