OM MIG/ KONTAKT

maja@majalindstrom.com
+46 (0)70-9454804
Youtube: Agroforestry from Paradigmshiftfilm
Vimeo: Paradigmshiftfilm/Maja Lindström
Facebook: fb.me/paradigmshiftfilm

 

PROJEKT/UPPDRAG

2021
påbörjar jag ett nytt filmprojekt med hjälp av ett ”Krisstipendium” från Konstnärsnämnden. Pengarna används till att inventera min kamera- och ljudutrustning och till att börja ta kontakt med personer jag hoppas kunna filma.

2019/2020 fick jag i uppdrag att med en kortfilm dokumentera det EU-finansierade projekt Farm Life i Holland: ”Farm Life project contributes to a climate-resilient Europe by developing and demonstrating innovative adaptation technologies and approaches for the transition of conventional agriculture towards climate resilient agroforestry.P.g.a. samhällsnedstängningen har projektet lagts på is. Under denna tid formulerade jag och Tirion Keatinge (som då jobbade för ReNature) en omfattande projektansökan för en intervjubaserad filmserie om Agroforestry i Europa. Vi fick väldigt bra gensvar från EURAF och kontaktpersoner i flera länder, men finansiering saknas och projektet har lagts på is.

2019 skrev jag för projektet ”Hållbart?” i samarbete med arkitektkontoret A.R.T. Stockholm och Radicalsloyd, som jag också förde samtal med under ett antal träffar. Projektet tvingades p.g.a. yttre omständigheter tyvärr läggas ner. Texterna lades upp på ARCDES blogg ”Hållbar Stad”, med avsikten att vidga kontorets/branchens syn på vad ett hållbart samhällsbygge innebär.

2017-2020 producerade jag dokumentärfilmen ”Leva inom Planetgränserna” i 2 delar. Det var mitt första egna dokumentära filmprojekt, som jag också producerade själv.

2017-2018 klippte och producerade jag dessa 6 kortfilmer för Svensk Industridesign/Ecodesign Cicle och deras Internationella Hållbarhetsguide.

2014-2016 var jag engagerad (text & bild)  det lokala projektet HOPP! Hökarängens Omställning & Permakulturprojekt.

Jag jobbar återkommande med sambon Lars Nordén och regissören och fotografen Jonas Embring. MEN, jag söker ständigt efter nya spännande samarbeten så tveka inte att kontakta mig.


OM MIG

Jag heter Maja Lindström Kling, är född och uppväxt i Stockholm, och har studerat måleri (L’Accademia di Belle Arti, Venedig) grafisk form & reklam (Beckmans Designhögskola) museologi och fotografi (L’UIA, Venedig) mfl. kurser på Folkuniversitet. 2003-2014 arbetade jag med manus och regi för animerad film, se filmbiblioteket.

Det är ett stort steg, att gå från animerad film till dokumentär. Det förra är en skrivbordsprodukt, där jag i stort sett kan toppstyra varje millimeter. Det senare är en dynamisk process som jag ofta inte råder helt över. Intervjupersoner svarar annorlunda än jag tänkt mig, miljöer ser inte alltid ut som jag föreställt mig, vädret bjuder på överraskningar, medverkande har önskemål jag inte räknat med osv. Samtidigt ger dokumentärfilmen mig möjlighet att kliva in i världar som jag själv inte skulle kunna drömma om… Jag ser filmkameran i första hand som ett redskap för att lära mig själv, och i bästa fall andra något nytt och viktigt. Jag söker bara upp personer som jag har stor respekt för och som jag anser har en nyckelroll i att lära oss hur vi kan ta ett kollektivt steg framåt i en hälsosam utveckling.

Jag har under några år varit besatt av överlevnadsfrågor, och vill gärna berätta på ett mjukt och behagligt sätt, för att inte skrämma bort någon. Oljeepokens slut och konsekvenserna av klimatförändring är något som verkligen har skrämt, och ibland skrämmer mig. (Jag kom i kontakt med konceptet Peak Oil 2007 och gjorde en animerad kortfilm om det som blev klar 2014.) 2015 hörde jag för första gången talas om Agroforestry och har sedan dess velat fördjupa min förståelse. Under arbetet med ”Leva inom planetgränserna del 1 & 2” har jag kommit till insikt om att kriserna som tornar upp sig inom ekologi,- ekonomi, – och energi också för med sig stora möjligheter till positiv utveckling. Förutsatt att vi antar vår tids största utmaning: att stärka hälsan hos människor, ekosystem,  sociala och ekonomiska strukturer. För at tlyckas med det behöver vi lära oss lyssna in och ta efter naturens egna, smarta lösningar utifrån sina förutsättningar.